Cod Rutier: Ce amendă riscă șoferii care lipesc cruciulițe și alte obiecte pe parbrizul mașinii

Şoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu iconiţe, cruciuliţe sau alte accesorii care reduc vizibilitatea conducătorului auto riscă amenzi usturătoare, potrivit noului Cod Rutier.

În aceste cazuri, amenzile pot ajunge până la aproape 3.000 de lei.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.

Pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, viniete sau abțibilduri „colecționate” pe marginea parbrizului, poze cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă.

De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit „punct-amendă”.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS