Dreptul la avort, abrogat în SUA prin decizia Curții Supreme

Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a anulat hotărârea prin care milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul legal la avort, notează Digi24.

Instanța supremă a SUA a revocat decizia Roe v Wade, după ce la începutul lunii mai o scurgere de informații fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, iar statele individuale vor putea acum să interzică procedura de avort.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină. Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme.

Accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă.

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

În martie 2016, fostul președinte american, Donald J. Trump – pe atunci doar candidat nominalizat din partea Partidului Republican – a susținut că femeile care avortează ar trebui pedepsite dacă avorturile ar deveni ilegale în Statele Unite.

Trump și-a retras ulterior afirmația, însă nu a ezitat să participe în 2020 de la un marș împotriva avortului, devenind astfel primul președinte american care lua parte la o asemenea mișcare.

BBC News scria la începutul lui 2020 că la nivelul anului 2019 aproximativ 17 state americane adopteau o formă sau alta de restricționare a avortului.

Institutul Guttmacher estimează că 58% din femeile cu capacitate reproductivă din SUA trăiesc în state americane ostile mișcării pro-avort.

În Brazilia, accesul la avort este, de asemenea, foarte limitat, în cazurile de viol, risc pentru mamă sau malformații grave ale fătului.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS