Guvernele, somate să despăgubească pacienții cu efecte adverse în urma vaccinării

Zeci de milioane de migranți ar putea fi lipsiți de vaccinurile anti-Covid-19 ale programului global, deoarece unii producători importanți sunt îngrijorați de riscurile legale implicate de efectele secundare dăunătoare, potrivit oficialilor și documentelor interne ale Gavi, organizația de caritate care operează programul, notează Smartradio.

La aproape doi ani de la debutul unei pandemii care a ucis deja peste 5 milioane de oameni, doar 7% dintre locuitorii țărilor cu venituri mici au primit o doză a vaccinului.

Mulți producători de vaccinuri anti-Covid-19 au cerut țărilor să despăgubească pacienții pentru eventualele efecte adverse suferite în urma vaccinării, potrivit Națiunile Unite.

Fenomenul afectează oamenii strămutați în urma crizelor din Myanmar, Afganistan și Etiopia, care sunt dincolo de accesul schemelor de vaccinare ale guvernelor naționale.

Pentru refugiați, migranți și solicitanți de azil, precum și pentru persoanele afectate de dezastre naturale sau de alte evenimente care le-au scos în afara ajutorului guvernamental, programul global cunoscut sub numele de COVAX a creat un tampon umanitar – o rezervă de vaccinuri urmează să fie administrate de grupuri umanitare. Gavi, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat public-privat înființat în 2000 pentru a promova vaccinarea în întreaga lume.

Mai puțin de 2 milioane de doze au fost trimise până acum, în principal din cauza preocupărilor legale, spune Gavi. Aproximativ 167 de milioane de persoane riscă să fie excluse din programele naționale, potrivit datelor Națiunilor Unite citate în documente.

Dacă laboratoarele nu acceptă răspunderea legală, „accesul la vaccinuri pentru unele persoane va fi dificil”, arată documentele Gavi.

Trei producători de medicamente chinezi au fost de acord să-și asume riscurile legale: SinoVac Biotech Ltd, Sinopharm Group Co. Ltd și Clover Biopharmaceuticals Co. Ltd.

Johnson&Johnson a confirmat că va prelua cererile de despăgubire: „Suntem mândri să facem parte din acest efort de a proteja oamenii cei mai vulnerabili din lume”, a declarat Paul Stoffels, Președinte al Comitetului Executiv și Director Științific.

La nivel global, au fost raportate puține infectări cu Covid în rândul refugiaților, migranților și solicitanților de azil – testarea nu este întotdeauna sistematică, iar infectările pot genera doar simptome ușoare, în special la persoanele mai tinere.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS