Kelemen explică de ce Ungaria a putut plafona prețurile la carburanți și România nu

Marți, 28 iunie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliția de guvernare au fost discutate mai multe variante de reducere a prețurilor la carburanți, iar rezultatul final s-a constat a fi compensarea cu 50 de bani, notează Digi24.

Acesta e de părere că „marea majoritate a traderilor” vor aplica această compensare, având în vedere discuțiile cu reprezentanții marilor companii OMV și Rompetrol.

Vicepremierul a mai explicat că impactul unei plafonări a prețurilor la benzină și motorină prin lege ar fi „brutal” pentru piață și, având în vedere că statul nu mai deține majoritatea în niciuna dintre companiile petroliere, nu mai poate controla nici prețul, așa cum a făcut guvernul maghiar.

„Mecanismele de aplicare a acestei decizii vor fi stabilite de Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Ministerul de Finanțe, dar nu vom umbla până la urmă la TVA și la accize, ci va fi o compensare din bugetul statului pentru cei care vor aplica această reducere. (…) În acest moment, atât am putut asuma de la bugetul de stat pentru 3 luni, dar eu recunosc că au fost mai multe variante de lucru pe masa Coaliției”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a mai afirmat că „greșelile vechi” ale statului român „au o umbră lungă, care vine până în 2022”.

Despre o posibilă limitare prin lege a marjei de profit, liderul UDMR spune că „se poate la un moment dat, dar atunci ajungi la o intervenție brutală pe piață și acest lucru se poate asuma”.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS