Ministrul Agriculturii, anunţ pentru toți românii: Nu avem probleme cu aprovizionarea populației cu alimente

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, îi asigură pe români că în prezent nu va limita exportul de cereale pe motiv că produce mai mult decât consumă.

Pe data de 7 martie, Adrian Chesnoiu a fost întrebat dacă România ar putea decide limitarea exportului de cereale din cauza crizei din Ucraina. În acest mod procedează și Ungaria, Bulgaria şi Serbia.

Trebuie să precizăm încă de la început că România nu este niciuna din aceste ţări. Noi în mod tradiţional suntem o ţară care exportăm pentru că producem mai mult decât consumăm în intern şi lucrul acesta trebuie să fie foarte bine înţeles de toată lumea. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii nu există niciun risc să nu putem aproviziona populaţia. Evident că pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează necesită măsuri dedicate pentru a asigura populaţia României că are la dispoziţie hrană şi produse agroalimentare.(…) Ministerul Agriculturii se ocupă strict de producţia agroalimentară şi la nivelul acesta vă spun că nu există în momentul de faţă sincope cu aprovizionarea populaţiei cu alimente”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii spune că au fost făcute solicitari ca rezervele de stat să fie îndestulătoare.

Noi am făcut solicitări către factorii abilitaţi ca rezervele de stat să fie îndestulătoare pentru că ne preocupă situaţia populaţiei din România şi nu am făcut-o acum ,nici după izbucnirea războiului, am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei pentru că trebuie să avem în vedere o evoluţie pe termen scurt, mediu şi lung. Soluţiile le avem, ele sunt implementate gradual în funcţie de necesitate”, a explicat Adrian Chesnoiu.

El a mai precizat că România nu importă grâu.

Nu importăm grâu, sunt anumite sortimente de grâu care se importă, dar sunt în cantităţi limitate. România într-un an bun produce peste 11 milioane de tone de grâu, iar consumul intern este undeva la 4,3 milioane”, a mai declarat acesta.

În primele 27 de săptămâni ale acestui an comercial  (1.07 2021 -30.06 2022), România a vândut peste granițele blocului comunitar peste 3,9 milioane de tone de grâu comun, adică aproximativ o treime (28,4%) din cantitatea totală exportată de Europa, de peste 14 milioane de tone. Este cea mai bună performanță a ultimilor ani și există premise să se depășească exporturile anilor agricoli  2018-2019 și 2019-2020, în care România a raportat producții record de grâu- de 10,1 și respectiv 10,3 milioane de tone.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS