Moment istoric: R. Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este proiectul unei generații.

Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, ne dă speranţă. Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Maia Sandu a avertizat că statutul „nu schimbă lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni „este o speranţă, lumina de la capătul tunelului”.

Preşedinta a mai spus că bucuria pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrită de criza majoră provocată de războiul din Ucraina.

Maia Sandu a mai spus că moldovenii „s-au mobilizat în mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni” şi a făcut apel la aceeaşi mobilizare pentru a aduce standardele moldoveneşti mai aproape de cele europene.

Pe cetăţenii moldoveni îi aşteaptă „o muncă grea şi îndelungată pentru a construi o Moldovă europeană”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat pe 23 iunie Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, fiind primul pas spre aderarea celor două ţări la UE.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS