O clădire cu o „semnificație deosebită” din Serbia, trecută în proprietatea statului român

Luni, 27 iunie, ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovici, a fost primit de către ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu pentru consultări politice bilaterale, notează Digi24.

Potrivit MAE, vizita are loc în contextul soluționării, ca urmare a demersurilor diplomatice ale României, a atribuirii complexului „Luceafărul” din Vârșeț către statul român.

Cei doi oficiali au vorbit despre modalitățile concrete de extindere a dialogului politic și sectorial, inclusiv din perspectiva sprijinului acordat de România parcursului european al Serbiei și pe tema respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Aurescu a subliniat interesul autorităților române pentru asigurarea unui tratament egal pentru minoritățile naționale pe întreg teritoriul celor două state, subliniind disponibilitatea părții române de a furniza expertiză în domeniul integrării europene, pe baza experienței acumulate de România, atât în perioada preaderării, cât și în calitate de membru al UE, potrivit comunicatului.

Cei doi miniștri de externe au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii „Luceafărul” României, și respectiv Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educației, științei, culturii, mass-media, tineretului și sportului.

„Am efectuat astăzi împreună o evaluare cuprinzătoare a stadiului actual al relațiilor dintre România și Republica Serbia, care ne va permite, fără nicio îndoială, să consolidăm și să extindem dialogul și cooperarea bilaterală”, a spus Aurescu după întâlnire.

Acesta a spus că semnarea Acordului „vine să concretizeze eforturi susținute pe care le-am făcut la nivelul diplomației române, precum și împreună, pentru dobândirea acestui imobil, care are o semnificație deosebită din perspectiva moștenirii culturale și spirituale românești în Republica Serbia”.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS