Opinie: De ce nu sunt proteste împotriva politicienilor care au provocat criza din România

Mai mulți lideri ai unor organizații civice care au participat la protestele din ultimii ani legate de justiție, ordonanța 13 și alte abuzuri din perioada Liviu Dragnea au fost întrebați de ce nu sunt ieșiri în stradă și împotriva politicienilor care au provocat criza actuală, se arată într-un articol semnat Gabriel Bejan, pentru HotNews.

Redăm articolul integral:

Românii, indiferent de opțiunea lor politică, au multe motive să fie dezgustați de ceea ce se întâmplă în ultimele luni în fruntea statului. Avem sute de decese pe zi din cauza pandemiei, scumpiri în lanț la energie, inflație, și, bomboana pe colivă, o criză politică ce arată un cinism greu de înghițit chiar și pentru România al celor care ne conduc.

PNL, care a ajuns la guvernare cu un discurs sută la sută anti-PSD, se pregătește acum să guverneze alături de PSD. Un partid care, la rândul său, în urmă cu două luni a dat jos prin moțiune de cenzură un guvern condus exact de PNL.

Totul se întâmplă cu largul sprijin al președintelui Iohannis, alt politician care și-a concentrat campania electorală exclusiv pe discursuri ce conțineau din belșug expresia „pesede”. „Abia când PSD va fi trimis în opoziție vom putea face România normală”, spunea exact în urmă cu doi ani Klaus Iohannis .

Ultimele evenimente au arătat însă că nici măcar acest mod ultra simplist de a face politică în România, anti-PSD/ pro-PSD, nu mai are vreo relevanță în noiembrie 2021.

Facebook-ul s-a umplut acum de mărturii de dezgust, foarte mulți spun că se pregătesc să plece din țară. Există și câteva reacții individuale publice ale unor foști lideri ai protestelor din Piața Victoriei legate de legile justiției.

Actorul Marius Manole i-a returnat președintelui decorația „Meritul Cultural” primită în urmă cu cinci ani, Oana Pellea a transmis și ea pe Facebook că „votul ei a fost batjocorit de către domnul Iohannis și de către cei de la putere”. Scriitorul Radu Paraschivescu a declarat că a returnat și el o decorație primită din partea președintelui „ca un gest de igienă morală”.

Există totuși ceva mai mult decât câteva reacții individuale într-o mare de tăcere? Foarte mulți se întreabă acum ce fac organizațiile, comunitățile care au scos oamenii în stradă în anii trecuți. Ce spun protestatarii Rezist despre cinismul politicienilor care ne conduc?

De remarcat că Declic a anunțat pentru astăzi un „Protest cu ciolan la Parlament”, în timpul audierilor pentru noul guvern PNL-PSD-UDMR.

„Le vom bate obrazul aleșilor atât de tare încât vor intra în pământ de rușine. Pentru asta, vom duce un ciolan imens la intrare, unde vom pune în scenă lupta ultimelor luni. De această dată, pe covor roșu. Invitați speciali sunt trei membri Declic costumați în Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Ei ne vor ține o lecție de abilități tactice în lupta pentru ciolan. Adică se vor bate pe ciolan”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Continuarea AICI.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS